Følg Politiet direkte fra din smartphone eller tablet
Livstid til bandemedlemmer i sag om medvirken til drab og drabsforsøg
fredag 08. nov, kl. 13:47
I Københavns Byret blev tre mænd på henholdsvis 39, 37 og 27 år i dag i forskelligt omfang kendt skyldige i en sag om bl.a. medvirken til et drab og tre drabsforsøg. Den 39-årige og den 37-årige er ledende medlemmer af en bandegruppering, og de blev begge straffet med fængsel på livstid. Den 27-årige er også bandemedlem, og han blev idømt fængsel i 13 år og fire måneder.
Alle tre blev også dømt for overtrædelse af den såkaldte bandeparagraf, der udløser hårdere straffe i sager om bandekriminalitet.
Tre hændelser tæt på hinanden
De to første drabsforsøg fandt sted den 27. marts og den 3. april 2020 på Gadelandet i Husum, hvor flere gerningsmænd bevæbnet med skydevåben forsøgte at dræbe personer fra en rivaliserende gruppering. Ved hændelsen den 27. marts blev en af de formodede gerningsmænd selv dræbt under flugten, da han forsætligt blev påkørt af en bil ført af et medlem af den rivaliserende gruppering. Føreren af bilen blev efterfølgende idømt 12 års fængsel og udvist for bestandigt.
Få dage senere - den 8. april - blev en 22-årig mand dræbt af skud på en parkeringsplads ved Åfløjen i Husum.
De tre hændelser udsprang af en igangværende bandekonflikt, og den 39-årige mand blev i dag dømt for medvirken ved at have spillet en central rolle i forberedelserne og organiseringen af drabet og de to drabsforsøg. Den 37-årige mand var tiltalt og blev dømt for at have deltaget i planlægningen af drabsforsøget den 3. april.
I forvejen er fire andre personer fra bandemiljøet idømt livstidsdomme for at have medvirket til drabet den 8. april og drabsforsøget den 3. april.
Krypteret kommunikation
Det sidste drabsforsøg fandt sted den 3. juli 2020 på Christiania. De tre tiltalte blev alle dømt for at have medvirket til drabsforsøget, der var rettet mod medlemmer af en anden gruppering – dog ikke den samme som fra Husum. Drabsforsøget, der skulle udføres af andre gerningsmænd, fandt dog aldrig sted, da de udpegede personer ikke dukkede op.
Københavns Politis efterforskning af de forskellige sager bygger blandt andet på krypteret kommunikation. Her har der indgået detaljerede oplysninger om blandt andet tid, sted, våben og flugtveje.
”Vi har under sagen kunnet fremlægge en del chatbeskeder, der bestemt ikke var beregnet for politiets øjne, og som har givet et indblik i bandens maskinrum. Blandt andet har jeg siddet i retten og oplæst detaljerede instrukser til medgerningsmænd om at skyde på klos hold i hovedet. Nogle af beskederne har et indhold så brutalt og afstumpet, at jeg simpelthen ikke mindes at have set noget lignende tidligere,” siger specialanklager Andreas Emil Christensen fra Københavns Politis anklagemyndighed.
Alle tre blev også idømt et opholdsforbud, der betyder, at de i 10 år efter afsoning ikke må opholde sig i bestemte områder af København og Frederiksberg, og heller ikke i bestemte områder i Frederikssund, Ishøj og Helsingør.
Samtidig blev den 37-årige, der er montenegrinsk statsborger, dømt for besiddelse af 13 kokain og udvist af Danmark for bestandigt.
Alle tre valgte at anke dommen på stedet.