21-årig får seks års fængsel bl.a. for trafikdrab under påvirkning af lattergas

fredag 11. jun, kl. 14:42

En 21-årig mand var sidste år så påvirket af lattergas, at han ikke lovligt kunne sidde bag rattet, da han den 28. oktober 2020 kørte en femårig ihjel på Peter Bangs Vej. Sådan lyder det i den dom, som Retten på Frederiksberg har afsagt i dag.

Det er første gang, det er fundet bevist, at en kørsel er sket under påvirkning af lattergas. Gassen er ikke ulovlig at besidde og indtage, men det vil være ulovligt at køre bil, hvis man er ude stand til at gøre det på fuldt betryggende måde. Påvirkningen er dog ofte i praksis umulig at påvise som følge af lattergassens flygtige natur.

»Sagen her viser med al tydelighed, hvor stor en trussel mod trafiksikkerheden det udgør at køre bil i forbindelse med inhalering af lattergas. Jeg er meget tilfreds med, at retten har været enig i anklagemyndighedens vurdering af sagens beviser og har afsagt denne historiske dom,« siger advokaturchef Kristian Kirk Petersen, der har ført sagen.

Ud over fængselsstraffen har den 21-årige fået frakendt sit kørekort for bestandigt for bl.a. uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder ved særlig hensynsløs kørsel og forudgående indtagelse af lattergas at have trafikdræbt den femårige pige, have voldt nærlæggende fare for pigens mor, der også blev ramt af bilen, og efterfølgende at være flygtet fra stedet uden at hjælpe de tilskadekomne.

Manden blev også dømt for at have forårsaget et alvorligt trafikuheld på Ingerslevsgade på Vesterbro i januar 2019, hvor to kvinder blev svært kvæstet med varige mén til følge.

Derudover er han dømt for en række forhold bl.a. pengefalsk, besiddelse og salg af narkotika, kørsel uden kørekort, kørsel underpåvirkning af alkohol og narkotika, tyveri, røveri og køb af lattergas gennem brug af et stjålet kreditkort.

»Vi havde appelleret til, at retten fældede den hårdest mulige dom inden for straframmen, og på den baggrund er den udmålte straf umiddelbart tilfredsstillende, selvom vi er fuldt opmærksomme på, at denne sag er forbundet med tragiske, uoprettelige følger, som en dom i en straffesag ikke kan ændre,« siger sagens anden anklager, Emilie Jønsson.

Bestemmelsen, der er dømt efter ift. lattergas, er færdselslovens § 54, stk. 2, som lyder:
”Et motordrevet køretøj må endvidere ikke føres eller forsøges ført af nogen, som på grund af sygdom, svækkelse, overanstrengelse, mangel på søvn, påvirkning af opstemmende eller bedøvende midler eller af lignende årsager befinder sig i en sådan tilstand, at han eller hun er ude af stand til at føre køretøjet på fuldt betryggende måde.”

Til pressen: For yderligere spørgsmål kontakt Kristian Kirk Petersen på tlf. 29125814.

Kilde: Københavns Politi