Fyns Politi har sigtet tre 15-årige drenge i en sag om grov for vold, deling af video af overfaldet på sociale medier samt trusler

mandag 25. mar, kl. 12:32

Forurettede i sagen er også en 15-årig dreng, der var på vej hjem fra en privatfest med to jævnaldrene venner, da de den 18. februar omkring kl 01.45-02.00 blev passet op af tre andre unge på samme alder i nærheden af Overgade i det centrale Odense. Her blev forurettede sprayet med en peberspray i ansigtet og overfaldet med flere slag i ansigtet af den hovedmistænkte. Overfaldet blev filmet med en mobiltelefon og kort efter delt på en ”sladder profil” på sociale medier samt på Snapchat.

Den hovedmistænkte af de tre sigtede personer, er blevet sigtet for at overtrædelse af straffelovens §245 om kvalificeret vold, §264d om at videregive meddelelser eller fotos af en andens private forhold samt §123 om vidnetrusler. De øvrige to 15-årige drenge er sigtet for medvirken til §245 om kvalificeret vold. De er alle tre fra Odense Kommune.

Vicepolitiinspektør Søren Frederiksen fra Fyns Politi siger: "Fyns Politi vil gerne med de her sigtelser signalere, at vi tager sager som disse alvorligt, at vi efterforsker dem, og at vi går efter at få gerningspersonerne dømt. Vi håber også, at sigtelserne i den her sag kan være med til at afskrække andre unge fra at deltage i den her slags dybt forkastelige og strafbare handlinger."

Fokus på ”sladderprofiler”
Flere lokale medier har den seneste tid bragt fokus på ”sladder-profiler” på de sociale medier Instagram, Snapchat og Telegram, hvor primært unge mennesker bl.a. deler sladder, fotos og videoer med hinanden og af hinanden. Sladderen, fotos og videoer er i flere tilfælde strafbare, da de både viser voldelige overfald, afklædte personer, og krænker de forurettedes privatliv.

Fyns Politi arbejder med den her type af kriminalitet blandt unge i flere spor. Der er både et efterforskningsspor, som har fokus på at finde og straffe gerningspersonerne og dem, der på den ene eller anden både bidrager ved fx at dele det ulovlige indhold. Der udover arbejder vi i et forebyggelsesspor, der har fokus på via kortlægning og dialog med de unge at forbygge og dæmme op for den her type af kriminalitet.

"Efter at omfanget af den her type kriminalitet er blevet bragt frem i lyset, har Fyns Politi sat gang i en kortlægning af sagområdet, og vi har taget initiativ til at sætte gang i en besøgsrunde, hvor vi kommer ud til de unge på skolerne i løbet af foråret. Her vil vi taler med de unge og fortælle om konsekvenserne af den her type af risikoadfærd, så vi forhåbentligt kan få dæmmet op for det" , siger vpi. Søren Frederiksen


FAKTA

Hvis man bliver dømt skyldig i de nævnte sigtelser riskerer man følgende straf:
Straframmen for vold efter §245 er op til 6 års fængsel Straframmen for at dele meddelelser eller fotos af en anden persons private forhold efter §264d er bøde eller fængsel i op til 3 år Straframmen for at true forurettede/ vidner efter §123 er op til 8 års fængsel

Gode råd fra Fyns Politi til de unge vedr. sociale medier:
Lad være med at følge, dele, kommentere og like det, der deles på sladderprofilerne. Hvis ingen vil dele og kommentere, mister profilerne deres eksistensgrundlag Anmeld sladderprofilerne/siderne til de sociale medier fx for at overtræde mediets fællesskabsregler. Jo flere der anmelder, jo hurtigere bliver de lukket ned Lad være med at videofilme andre unge i sårbare situationer, og lad være med at dele og like videoer og fotos på sociale medier, hvor andre unge krænkes, overfaldes eller nedgøres. Aftal med dine venner, at I i hvert fald ikke deler fotos og videoer eller sladder om hinanden Bliver du udsat for en kriminel handling som fx at blive overfaldet, filmet, få delt nøgenbilleder eller udstillet i en sårbar situation, så tal med en voksen og anmeld det til politiet. Tag screendumps og giv dem til politiet, når du anmelder. Fortæl også i politianmeldelsen, hvis du ved, eller har mistanke til, hvem der står bag.

Gode råd til forældre til børn og unge på sociale meder:
Tal med dit barn om deres færden på sociale medier og om de her profiler Tal med dit barn om, hvordan man er en god ven Tal med dit barn og reglerne for at tage fotos og video af andre og dele det Tal med dit barn om at vold og krænkende handlinger er strafbare og har store konsekvenser for dem det går ud over og kan give ar på både krop og sjæl. Ydermere kan en dom for vold, deling af nøgenfotos af børn og unge under 18 år eller andre typer af kriminalitet have store konsekvenser for den dømtes muligheder i forhold til uddannelse og job, og det kan derfor være potentielt ødelæggende for ens fremtidsdrømme. Man kan godt blive dømt for kriminalitet, selvom man er under 18 år. Hvis man er under 15 år vil en sag som ovenstående i udgangspunktet bliver overdraget til de sociale myndigheder

Kilde: Fyns Politi