UKA Vest og tysk toldvæsen hædret for indsats mod smugling af doping

tirsdag 02. apr, kl. 10:23


Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi

Syd- og Sønderjyllands Politi ved Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) og det tyske toldvæsen blev i sidste måned hædret ved en international anti-doping-kongres i Lausanne i Schweiz.

De to myndigheder modtog i fællesskab en stjerneformet statuette med inskriptionen ”Anti-Doping I&I Award”.

Prisen blev givet for den mest betydningsfulde efterforskning mod doping i EU i 2022 - 2023 og for det bedste samarbejde på tværs af landegrænser og myndigheder imellem.

Baggrunden for prisen er efterforskning og samarbejde mellem UKA Vest og tysk Zoll i en stor dopingsag, hvor fem mænd nu er tiltalt for at have indsmuglet mere end 20 tons dopingmidler, lægemidler og narkotika.

”Der er tale om en meget omfangsrig sag, hvor det gennem vores efterforskning og samarbejde med andre politikredse og det tyske toldvæsen er lykkedes at få taget de store mængder ulovlige piller af markedet og få sagen efterforsket grundigt, så der nu kan ske retsforfølgelse af de implicerede, siger politiinspektør Jesper Hansen, leder af UKA Vest, i forbindelse med uddelingen af prisen.

Sagen skal for retten fra den 16. maj, og der ventes dom i juni.

Sikret det juridiske grundlag Anklagemyndigheden ved Syd- og Sønderjyllands Politi har sammen med Staatsanwaltschaft Flensburg og EU’s Agentur for Strafferetligt Samarbejde (Eurojust) sikret det juridiske grundlag for det internationale samarbejde.

”Eurojust har været behjælpelig med at oprette et fælles efterforskningshold mellem de tyske myndigheder og os, hvilket har givet os mulighed for lettere at udveksle oplysninger mellem landene. Det har haft stor betydning undervejs i efterforskningen, at vi har kunne udveksle oplysninger løbende”, siger advokaturchef Jannie Nøhr.

Kongressen blev afholdt af WADA (World Anti Doping Agency), som er en paraplyorganisation for alle nationale anti-doping agenturer i verden, herunder Danmark.

Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) er en specialenhed i Syd- og Sønderjyllands Politi, der er placeret i Padborg. UKA Vest bekæmper grænseoverskridende kriminalitet i grænseområdet, ligesom afdelingen analyserer, efterforsker og moniterer grænseoverskridende kriminalitet i grænseregionen - eksempelvis omrejsende kriminelle grupper og arbejder i den forbindelse tæt sammen med Landespolizei, Bundespolizei og Zoll i Tyskland. UKA Vest har endvidere ansvaret for den midlertidige grænsekontrol til Tyskland.

Kilde: Syd- og Sønderjyllands Politi