Indbrudstyven udnytter ferien: Det her kan du selv gøre for at mindske risikoen for indbrud

onsdag 03. jul, kl. 07:07

Har du sikret dig mod indbrud, inden du rejser væk i sommerferien?

I sommeren 2023 blev flere midt- og vestjyder end normalt ramt af indbrud. Forskellige steder i politikredsen blev lokale boligområder ramt af en stigning i antallet af indbrud henover sommeren.

"Vi ved at indbrud af og til kommer i bølger, og det var sådan en, vi så sidste sommer", siger Erik Hykkelbjerg fra forebyggelsesafdelingen ved Midt- og Vestjyllands Politi.

Tallene kan aflæses tydeligt i statistikken, som viser en stigning fra cirka 700 anmeldelser om indbrud i de øvrige kvartaler i 2023 til 785 i 2. kvartal og 921 i 3. kvartal.

"Vi vil rigtig gerne undgå en gentagelse. For selv når politiet lykkes med at få fat på indbrudstyvene og retsforfølge, så ændrer det jo ikke på, at nogle borgere har fået en rigtig ærgerlig oplevelse ved at have indbrud, imens de var på sommerferie", siger Erik Hykkelbjerg.

Erik Hykkelbjerg opfordrer derfor til, at man gør sig nogle tanker om, hvad man selv kan gøre, for at minimere risikoen for indbrud i sommerperioden.

"Indbrudstyven frygter at blive genkendt, og derfor er det godt, når borgerne holder et vågent øje på ting, der stikker ud fra normalbilledet. Ser man en bil, man ikke kender, som kører rundt uden umiddelbart at se ud til at have et mål? Det kan også være personer til fods, man lægger mærke til, som ikke normalt færdes i området, så kan det have betydning. En indbrudstyv, som er blevet hilst på af en hundelufter, vil have mindre lyst til at begå indbrud af frygt for at kunne blive genkendt", siger Erik Hykkelbjerg.

Han anbefaler i øvrigt, at man forholder sig til de gode råd om forebyggelse af indbrud.

HUSK de gode råd: Hils på andre i nabolaget og ønsk dem en god dag – også dem du ikke kender. Det bedste værn mod indbrud er mennesker. Tyven vil hverken ses eller genkendes, og et simpelt ”hej” kan være nok. Monter lamper med bevægelsessensor uden for ved dit hus, så lyset tænder, når en tyv nærmer sig. Få huset til at se beboet ud, når du ikke er hjemme. Tænd lys i et par værelser. Lad lyset og radioen tænde og slukke ved hjælp af et tænd-og-sluk-ur. Du skal ikke lade lyset være tændt konstant – det afslører, at du ikke er hjemme. Overvej at klippe hækken, så tyven ikke kan arbejde i skjul i din have. Lås døre og vinduer forsvarligt og sørg for at værdifulde ting ikke kan ses ude fra. Hjælp naboen. Hold et vågent øje med naboens hus og parkér din bil i deres indkørsel, hvis ikke de er hjemme. Du kan også smide affald i deres skraldespand og tømme deres postkasse, hvis de er udenbys. Lås skuret og ryd op i haven, så der ikke ligger redskaber fremme. Nogle indbrudstyve medbringer ikke værktøj, men finder det på gerningsstedet. Tilmeld dig Nabohjælp på nabohjælp.dk. Nabohjælp forebygger op til hvert fjerde indbrud, og det tager kun 5 minutter at tilmelde sig. Ring 114, hvis du ser personer eller biler med mistænkelig adfærd i dit nabolag. Kontaktperson for pressen Erik Hykkelbjerg
29797609

Kilde: Midt- og Vestjyllands Politi