Frit lejde: Du kan nå det endnu

mandag 18. nov, kl. 12:48

Midt- og vestjyderne har lyttet til politiets opfordring og været flittige til at komme og aflevere ulovlige våben. Under politiets landsdækkende frit lejde-aktion kan du hele november anonymt aflevere våben til politiet, uden at du risikerer at blive straffet for ulovlig våbenbesiddelse, og det har mange allerede benyttet sig af, ikke mindst i Midt- og Vestjylland.

Her har politikredsen fra den 1. til den 17. november modtaget 2.336 effekter i alt, herunder 404 knive, sabler og andre blankvåben, 109 pistoler og revolvere og 819 geværer, rifler og andre lange skydevåben. Hos Midt- og Vestjyllands Politi glæder de sig over, at så mange har valgt at aflevere våben.

"Vi er meget tilfredse med den store opbakning til frit lejde-aktionen, som vi oplever fra midt- og vestjyderne. Hvert våben, vi får ind, er ét våben mindre ude i samfundet, som kan falde i de forkerte hænder. Jeg håber, det fortsætter sådan måneden ud, og opfordrer alle til at få ryddet op og afleveret eventuelle ulovlige våben til os", siger vicepolitiinspektør Bjørn Bo, der er med til at koordinere frit lejde-aktionen for Midt- og Vestjyllands Politi.

Flest våben i Midt- og Vestjylland Midt- og Vestjyllands Politi er den politikreds, der har fået flest våben indleveret, men det er nu ikke noget, der kommer bag på vicepolitiinspektøren:

"Vi er Danmarks geografisk største politikreds, og befolkningsmæssigt er vi faktisk også en af de største, så jeg havde nok også forventet, at vi ville være en af de kredse, der fik flest våben indleveret", lyder det fra Bjørn Bo.

Vigtigt: Ring 114 ved håndgranater og andre sprængstoffer Selv om frit lejde-aktionen omfatter alle typer af våben, skal du ikke selv håndtere og aflevere håndgranater og andre eksplosiver på politistationen. Ligger du inde med eksplosiver, skal du ringe 114 og aftale nærmere. Så sørger politiet for, at genstandene bliver håndteret på forsvarlig vis.

"Vi oplever desværre stadig, at enkelte borgere møder op på vores politistationer for at aflevere håndgranater og andre eksplosiver. Det kan være farligt for både vores personale og for borgeren selv. Vi er rigtig glade for, at frit lejde-aktionen kan være med til at få sprængstoffer ud af cirkulation, men man skal altså ringe 114 og lave en aftale", siger vicepolitiinspektør Bjørn Bo fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Kommer en borger ind på en politistation med fx en håndgranat, kan det betyde, at politiet må lukke eller evakuere sin ekspedition, indtil Forsvaret har været forbi for at hente sprængstofferne.

Læs mere om frit lejde Nyhed: "Du kan anonymt aflevere våben på syv midt- og vestjyske politistationer"
Nyhed: "Frit lejde: Håndgranater skal du ikke selv transportere og indlevere"
Rigspolitiets seneste opgørelse over frit lejde 2024 (udgivet 13. november 2024)
Politiets frit lejde-side, hvor du finder adresser og åbningstider på de politistationer, hvor du kan aflevere våben under frit lejde-aktionen og information om, hvordan du skal håndtere og transportere våbnene.
Særligt til pressen: Ved flere spørgsmål, kan pressen kontakte vicepolitiinspektør Bjørn Bo, Midt- og Vestjyllands Politi: 6190 0008.


46 ulovlige knive indleveret hos lokalpolitiet i Herning.


Når en pose/kasse med ammunition bliver indleveret til politiet under frit lejde-aktionen, tæller det som én afleveret effekt. Ammunitionen her er afleveret i Thisted.


Et udvalg af de våben, der er afleveret i Holstebro - blandt andet en stor peberspray, en totenschlæger og flere skyde- og blankvåben.


En MP40 fra krigens tid afleveret hos lokalpolitiet i Ringkøbing sammen med to magasiner, et læderetui til tre magasiner og et lille førstehjælpskit.


En borger havde haft et jagtgevær liggende, som han havde skåret i stumper og stykker og gravet ned, mens han ventede på en mulighed for at komme af med det uden at risikere at blive straffet for ulovlig våbenbesiddelse.


Skydevåben indleveret hos lokalpolitiet i Thisted under politiets landsdækkende frit lejde-aktion.

Kilde: Midt- og Vestjyllands Politi